Reisverzekering afsluiten?

Je gaat op vakantie en vraagt je af of het afsluiten van een reisverzekering nodig is. Je bent zeker niet de enige die twijfelt en daarom helpen we je graag in dit blog. Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht en daarom een persoonlijke keuze. Maar het is wel verstandig om een verzekering af te sluiten zodat als er wat vervelends gebeurt, je zelf niet de kosten hoeft te betalen en alles hoeft te regelen.

Stel je wordt zo ziek en je moet vanaf de vakantiebestemming naar Nederland worden gerepatrieerd dan lopen de kosten al erg snel op, en als je dan geen reisverzekering hebt dan moet je dit gewoon zelf betalen. Er zijn ook landen waar de kosten voor medische zorg hoger liggen dan in Nederland. Als je dan alleen een basis zorgverzekering hebt moet je het verschil zelf bijbetalen.

Wat dekt een reisverzekering?

Zaken die een reisverzekering dekt zijn ongevallen, bagage, geld, medische kosten, 24/7 hulp van een alarmcentrale en SOS kosten. Een aantal voorbeelden van SOS kosten die vergoed kunnen worden, zijn:

  • De kosten van een gedwongen langer verblijf in het hotel.

  • Het vervoer van stoffelijk overschot wanneer je komt te overlijden.

  • Begrafenis- en crematiekosten in het buitenland.

  • De kosten wanneer je niet per ambulance, openbaar vervoer of met een taxi terug naar Nederland kan. Dan worden de kosten voor een ambulancevliegtuig vergoed.

  • De kosten wanneer je opgespoord of gered moet worden. Dit geldt alleen wanneer er sprake is van een vermissing of bij een ongeval.

  • De kosten wanneer je onverwacht naar huis moet omdat er iemand in je naaste familie is overleden.

Het maakt niet uit of je een weekendje weg gaat of voor langere tijd op vakantie gaat, er kan natuurlijk altijd wat gebeuren. Als je dan een verzekering hebt afgesloten kun je gewoon onbezorgd op reis.

Hoe snel moet je een reisverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een reisverzekering kan tot nog een dag voor je vertrekt. Een annuleringsverzekering daarentegen kun je bij de meeste verzekeraars maar tot 7 dagen na het boeken van je vakantie afsluiten. Check altijd even bij de verzekeraar welke voorwaarden zij hanteren.

Corona en reisverzekering

Corona heeft natuurlijk veel invloed om de vakantieplannen van iedereen maar ook op een reisverzekering. Zo geldt een reisverzekering bijvoorbeeld niet wanneer je naar een land met een negatief reisadvies gaat. Ook kan het zijn dat extra reiskosten die je maakt vanwege het coronavirus niet terugkrijgt. Ga je dus op vakantie in coronatijden? Check altijd bij de verzekeraar wat er wel en wat er niet verzekerd is. Zo ga je altijd voorbereid op reis.