Moet ik een bagageverzekering afsluiten?

Bij veel reisverzekeringen is de bagage ook verzekerd maar dat geldt niet voor alle reisverzekeringen. Dan is het apart afsluiten van een bagageverzekering aanbevolen. Wij raden dan ook zeker aan om een bagageverzekering af te sluiten wanneer je op vakantie gaat en zeker wanneer je waardevolle spullen meeneemt op vakantie. Als er dan wat gebeurt met jouw bagage dan krijg je het (grotendeels) vergoed. Of er nu iets met jouw bagage op het vliegveld, in het vliegtuig of tijdens de vakantie gebeurd, het is in alle gevallen verzekerd.

Wat krijg je bij een bagageverzekering vergoed?

Met een bagageverzekering wordt jouw bagage vergoed wanneer het kwijt, beschadigd of gestolen is. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk een schadeclaim invoert bij jouw verzekeraar.

Het verschilt per bagageverzekering maar meestal betaal je voor een deel eigen risico. In de meeste gevallen ligt dit bedrag tussen de 50 en 100 euro. De rest van de schade of gestolen spullen zal dan vergoed worden. Let wel op! Er is vaak wel een maximum bedrag van wat er vergoed wordt per vakantie en per persoon. Een bagageverzekering is namelijk erg fraudegevoelig en daarom zullen verzekeraars goed uitzoeken hoe de opgegeven bagage is kwijtgeraakt, gestolen of beschadigd. Als een verzekeraar er bijvoorbeeld achter komt dat de bagage in het zicht, op een niet afgesloten plaats is gestolen zal het niet vergoed worden. Daarnaast krijg je bij de meeste verzekeraars ook een bepaald bedrag vergoed wanneer jouw bagage niet op tijd op de vakantiebestemming aankomt. Dit bedrag compenseert dan de toiletartikelen en eventuele kleding die gekocht moet worden om deze tijd te overbruggen.

Hoe wordt de waarde van jouw bagage vastgesteld?

Ook dit verschilt per verzekeraar maar je kunt denken aan het volgende. Bij bezittingen van minder dan een jaar oud wordt de nieuwprijs vergoed. Bij bezittingen ouder dan een jaar wordt de dagwaarde berekent en krijg je dat deel vergoedt. Het is wel belangrijk om te weten dat je voorzichtig met jouw bagage omgaat. Het is namelijk niet de bedoeling dat er waardevolle spullen in de koffer gaan en vervolgens in het ruim vervoerd worden. Hierdoor vergroot je de kans dat spullen beschadigd raken en dan zal de verzekeraar niks vergoeden.

Bagage gestolen

Wat moet je doen als je ontdekt dat jouw bagage is gestolen? Het is van belang dat je gelijk bij de politie aangifte doet in het land van bestemming. Vervolgens vul je een schadeformulier in en meld je bij de verzekeraar dat jouw bagage is gestolen en geef je het politierapport door met de aankoopbonnen van de gestolen spullen. Het is daarbij belangrijk dat je dit zo snel mogelijk regelt.

Heb je nog vragen? Laten het hieronder weten in de comments en wij proberen jou verder te helpen!