Het koffertje: Hoe zit dat nu precies? (Prinsjesdag)

Volgende week is het zover, Prinsjesdag. De derde dinsdag van september staat in het kader van de troonrede en het koffertje. Op Prinsjesdag rijdt de Koning in de glazen koets naar de Ridderzaal waar hij de troonrede voorleest. Daarna biedt de minister van Financiën de rijksbegroting en de miljoenennota aan de Tweede Kamer aan door middel van het koffertje. Maar hoe zit dat nu precies met dit koffertje?  WelkeKoffer.nl vertelt graag over deze bijzondere koffer.

Hoe de traditie begon

In 1947 was het aan de minister Lieftinck van Financiën om de 1e Rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog aan de Tweede Kamer voor te leggen. Dit deed hij in stijl door de begroting in een goedkoop bruinleren koffertje te stoppen wat hij in Den Haag had gekocht. Het koffertje, wat omgerekend nu €1,70 zou kosten, had in goudkleurige letters de tekst ‘derde dinsdag in september’ erop geprint. Het goedkope koffertje stond in teken van de sobere begroting om de wederopbouw van Nederland te bekostigen.  Toen in 1957 minister Hofstra de rijksbegroting ‘gewoon’ in zijn aktetas meenam naar het Binnenhof dreigde de traditie bijna verloren te gaan. Een groep studenten bracht echter redding door demonstratief een nieuw koffertje aan te bieden aan de minister. Sinds 1964 is het huidige koffertje in gebruik. Het koffertje, die gemaakt is van geitenperkament en van binnen gekleed is met blauwe zijde, is een geschenk van de Staatsdrukkerij in kader van haar 150-jarige bestaan.

Door de jaren heen zijn er enkele ministers geweest die op een originele wijze de miljoenennota aan de Tweede Kamer presenteerde. Zo bracht minister Dijsselbloem in 2015 het originele koffertje mee naar de Tweede Kamer, bood minister Zalm in 1999 de miljoenennota aan op een cd-rom wat in een mini-koffertje verpakt zat en presenteerde minister De Jager in 2012 een digitale versie van de miljoenennota op een iPad.

De inhoud van het koffertje

Het belangrijkste rondom deze traditie is de inhoud van het koffertje. De rijksbegroting en miljoenennota zijn de belangrijkste onderdelen van het financiële plan van de regering voor het komende jaar. De rijksbegroting bestaat uit een overzicht van de begrotingen van alle ministeries samen. De rijksbegroting geeft weer hoeveel elk ministerie krijgt en welke uitgaven zij het aankomende jaar verwachten. Door middel van de rijksbegroting probeert de minister weer te geven wat ze willen bereiken, wat ze daarvoor gaan doen en het belangrijkste, wat het gaat kosten. Deze begrotingen zijn allemaal wetsvoorstellen en zullen eerst beoordeeld en goedgekeurd moeten worden door beide kamers voordat de rijksbegroting daadwerkelijk door de regering uitgevoerd kan worden. De miljoenennota is een toelichting op de rijksbegroting. Zo staan in de miljoenennota de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet en geeft het aan wat die plannen gaan kosten. Ook wordt er beschreven wat de financiële en economische situatie van Nederland is en wat de verwachte ontwikkelingen zijn.

De miljoenennota is voor burgers interessanter dan de rijksbegroting. In de miljoenennota staat niet alleen de huidige economische situatie, er staat ook in welke effect de toekomstige plannen hebben op burgers en bedrijven. Als er een tekort is wordt deze aangegeven en ook staat in de miljoenennota beschreven of Nederland aan de Europese afspraken en doelen voldoet.

Al met al valt te zeggen dat dit koffertje een speciale koffer is met een lange geschiedenis. Wat de plannen voor volgend jaar zijn zal op Prinsjesdag moeten blijken, wat verwacht jij?

Author:
WelkeKoffer.nl heeft een eigen onafhankelijke koffer specialist genaamd Fabian. Hij helpt je bij de keuze voor een bepaalde koffer en beantwoordt tevens alle vragen die er kunnen opspelen bij de aankoop van een koffer. Zijn kennis, affiniteit en ervaring heeft hij opgedaan door al sinds 2012 met de ‘koffer’ bezig te zijn. Daarbij is veel testen, artikelen schrijven, onderzoeken en nog veel meer essentieel om deze specialiteit te waarborgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aanbiedingen op koffers en reistassen. Welke Koffer ga jij in de sale scoren? Bekijk aanbiedingen