Wil ik een koffer met een rits of vaste sluiting?

Bij WelkeKoffer.nl zijn we ons maar al te bewust van de vele keuzemogelijkheden voor je koffer. Er zijn zoveel overwegingen te maken dat veel mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Wil je een goedkope koffer, een harde of een zachte koffer of vooral een lichtgewicht koffer? Bij al deze overwegingen kom je ook de verschillende sluitingen van de koffer tegen, en wat zijn die verschillen nou eigenlijk?

Over het algemeen zijn er twee keuzes als het aankomt op sluitingen: de vaste sluiting en de ritssluiting. Dit is niet te verwarren met het TSA-slot. Dit is een slot, wat zowel op een ritssluiting of een vaste sluiting kan worden geplaatst. Dit staat dus los van de soorten sluitingen.

Ritssluiting

Ritssluitingen komen vaak voor op zachte koffers en backpacks. Het is handig, makkelijk te openen en voordelig. Veel koffers met ritssluitingen hebben ook een uitbreidingsmogelijkheid, want dat is gemakkelijk te regelen met een rits. Helaas geldt dat als je koffer makkelijk te openen is voor jou, hij waarschijnlijk ook makkelijk te openen is voor anderen. Er zijn veel verhalen over dat koffers met ritssluitingen makkelijk leeggeroofd worden met behulp van een balpen. Dit verschilt wel erg per rits, want hoogwaardige ritsen zijn helemaal niet makkelijk te openen. In dit filmpje van Delsey wordt duidelijk dat hun ritsen ook gewoon inbreuk-proof zijn. Daarnaast hebben koffers met een rits ook een TSA-slot, waardoor hij dus gewoon op slot zit. Een ander risico van een koffer met een laagwaardige rits is dat hij makkelijker stuk gaat. Dat verschilt echter ook weer per rits.

Voordelen van een ritssluiting:

  • Handig voor handbagage (makkelijk even open en dicht)
  • Uitbreidingsmogelijkheid
  • Goedkoper
Nadelen van een ritssluiting:
  • Laagwaardige ritsen kunnen snel stuk gaan
  • Soms minder veilig

Vaste sluiting

Koffers met een vaste sluiting hebben vaak zulke klepjes die je dicht moet klappen. Vaak zit deze sluiting ook geïntegreerd in de koffer, dit maakt hem extra stevig. Daarnaast levert een rits vaak een kwetsbaar punt op bij hardshell koffers, want een rits is immers geen hard materiaal. Hierdoor is de koffer steviger. Een vaste sluiting met een slot is de veiligste optie wat betreft koffer inbreuk. Bent u dus bezorgd dat uw koffer wordt leeggeroofd na de douane? Neem dan een koffer met vaste sluiting en TSA-slot. Het nadeel van een vaste sluiting is een beetje hetzelfde als het nadeel van een koffer met een laagwaardige ritssluiting: een laagwaardige vaste sluiting kan ook afbreken. Dat is natuurlijk heel vervelend. Een rits is vaak ook wel weer wat makkelijker te repareren dan een vaste sluiting, dus dat is ook iets om af te vragen.

Voordelen van een vaste sluiting:

  • Beschermt tegen inbreuk
  • Stevig

Nadelen van een vaste sluiting:

  • Geen uitbreidingsmogelijkheden
  • Minder handig even je koffer open en dicht doen
  • Kan ook kapot gaan

Kortom: het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Bij beide mogelijkheden is er een kans dat je koffer kapot gaat, en kwaadwillenden vinden meestal toch wel een manier om je koffer leeg te roven als ze dat echt zouden willen. Beide sluitingen hebben hun voor- en nadelen en het hangt dus allemaal af van wat jij het belangrijkst vindt!