Welke landen letten extra op verboden goederen in je koffer?

Sommige mensen stoppen gekke dingen hun koffer. Als je wel eens met het vliegtuig reist ben je waarschijnlijk bekend met de controles die behoorlijk wat tijd in beslag kunnen nemen. Naast de logische verboden middelen als drugs en wapens zijn sommige, op het eerste blik onschuldig ogende dingen, ook niet toegestaan.

Wij zochten uit in welke landen ze extra streng zijn op verboden middelen in je koffer:

#Amerika

Wanneer je Amerika binnen wil controleren ze streng op wat je mee probeert te nemen. Het is toegestaan om per persoon 200 sigaretten of 50 sigaren, 1 liter alcoholhoudende drank en cadeautjes tot 100 dollar mee te brengen.

Planten, loterijkaarten, zaden en etenswaren als de meeste fruitsoorten en dierlijke producten(vlees, melk, kaas) mogen het land niet in. Om hierop te controleren wordt gebruik gemaakt van scanmachines en douanehonden. Op de meeste Amerikaanse vliegvelden maken ze ook gebruik van full body scanners waarop je gecontroleerd wordt niks illegaals op je lichaam te dragen.

#Australië

Omdat Australië een groot eiland is willen ze de natuur graag beschermen tegen ziektes die daar niet voorkomen en mogelijk problemen op kunnen leveren. Daarom moet je heel goed opletten wat je aan eten en drinken mee mag nemen. Ook in Australië krijg je een kaart waarop je aangeeft wat je mee neemt. Hout, zaden en noten mogen ook niet mee omdat deze insecten kunnen bevatten.

Dat ze in Australië streng zijn heb je wellicht wel eens gezien in het bekende tv-programma over de border security, en nodig is het ook als je ziet wat er ongedeclareerd meegenomen wordt.

#Canada

In Canada geldt een invoerverbod op de meeste levensmiddelen. Dus geen vers vlees, eieren, zuivel, honing, groente en fruit. Ook hier vul je dat in met een declaration card. Ze zijn ook meteen heel streng met niet aangegeven voorwerpen. Ze nemen alles in beslag en geven je een boete van 25% tot 70% van de waarde van de verboden middelen.

Naast de ‘normale’ verboden middelen zullen ze bij de Canadese grens extra controleren of je geen gebruikt matras probeert mee te nemen, boa’s van echte vogelveren, zand en schelpen, speelgoedpistolen of armbanden of kettingen met stekels deze bevatten misschien ziektes of kunnen als wapen gebruikt of gezien worden.

#Israël

Israëls grootste vliegveld, Ben Gurion Airport, wordt gezien als het veiligste vliegveld ter wereld. Er is nog nooit een vliegtuig gekaapt en sinds de jaren 70 heeft er geen terroristische aanslag plaatsgevonden. Om deze status te bereiken wordt er natuurlijk streng gecontroleerd.

Deze controle begint al voor je het vliegveld opkomt, iedere bezoeker en medewerker wordt gescand. Deze controle is vooral gericht op het meesmokkelen van wapens en ontploffende voorwerpen. Maar ook vlees en andere dierlijke producten komen het land niet uit. Ananassen en bananen mogen ook niet, en ander fruit of groente, toevallig afkomstig uit Afrika is verboden.

Je handbagage en gewone bagage koffers worden gescand met een x-ray scanner en geopend om te controleren. Er zijn scanners en douane medewerkers hebben handscanners bij zich. De meeste reizigers worden ook nog uitgebreid ondervraagd over hun bezoek. Er wordt aangeraden 4 a 5 uur van tevoren aanwezig te zijn in verband met deze strenge controles.

#India

In India scannen ze je tassen al voor je gaat inchecken zodat er echt geen verboden middelen op het vliegveld aanwezig zijn. Bij de check in is er een rij voor mannen en vrouwen zodat iedereen gefouilleerd kan worden. Nu worden je koffers nog een keer gescand en je gaat zelf door verschillende poortjes en scanners heen.

Alle explosie gevaarlijke artikelen zijn verboden, ook aanstekers. Alles wat als wapen gebruikt kan worden is verboden in je handbagage koffer, zoals gereedschap, nagelschaartjes, verfspuitbussen en oplaadkabels kunnen ook geweigerd worden. Daarnaast dierlijke producten, hout, planten en zaden, menselijk bloed en dierenhuiden.

Voordat je in het vliegtuig stapt, bij de gate, ga je nog een keer door een controle en detectiepoort of scanner.