Stressloos op reis met je inpaklijst

Je koffer inpakken, een van de leukste taken die je voorpret flink doet opspelen, anderzijds voor veel mensen een rot klus om tegen op te kijken. Want waar begin je en hoe krijg je een overzicht van wat er allemaal in mee moet?

Gelukkig is er een eenvoudige manier om deze taak overzichtelijker te maken. We geven je tips hoe je een inpaklijst kan maken die je iedere vakantie weer tevoorschijn kan halen!

#Begin op tijd

Voor de hand liggend, begin uiterlijk een paar dagen voor je vertrek maar het liefste een week ervoor. Start met een kladversie en vul deze aan met items tot de lijst compleet is. Leg de lijst desnoods weg en kijk de volgende dag opnieuw als je vastloopt. Zo heb je nog speling als er kleding is die nog gewassen moet worden of items die ontbreken die je nog wil aanschaffen. Wanneer één dag voor vertrek blijkt dat het toch ander weer wordt dan verwacht, heb je nu nog tijd om je regenjas of zwemkleding bij te pakken.

Het maken van een inpaklijst is een proces en er zullen tijdens het inpakken dingen in je opkomen die toch echt mee moeten, waar je eerder niet aan gedacht had.

#Gebruik categorieën en subcategorieën

Een papierenlijst werkt prettig en is makkelijk in te delen. Maar een app op je telefoon of computer gebruiken kan natuurlijk ook, zo kun je altijd bij de lijst mocht je tijdens je werk iets te binnen schieten.

Begin niet lukraak met items opschrijven maar maak een onderverdeling, bijvoorbeeld:

  • Kleding(ondergoed, schoenen, reiskleding, avondkleding, zwemkleding, sportartikelen, accessoires)
  • Toiletartikelen(uiterlijke verzorging, medicijnen, bad en douche producten, haar producten)
  • Spullen(strandartikelen, entertainment, elektronische artikelen, eten en drinken, kampeerartikelen, benodigdheden voor je huisdier)
  • Noodzakelijk(reisdocumenten, reisinformatie, geldzaken, contactgegevens)

Zo houd je de lijst overzichtelijk en makkelijk om aan te vullen. Wees zo specifiek als je zelf prettig vind. Sommige mensen zullen tot in detail opschrijven welke kledingitems er op vakantie mee moeten en anderen hebben genoeg aan het woord ‘kleding’.

#Wil je wassen of shoppen?

Op je citytrip naar New York is het zeer waarschijnlijk dat je tijdens een dagje shoppen een hoop leuke artikelen tegenkomt. Zorg voor extra ruimte in je koffer als je van plan bent items mee terug te nemen. Ga je drie weken naar een camping in Zuid-Frankrijk dan hoef je natuurlijk niet voor iedere dag een nieuw setje ondergoed mee te nemen. Je kunt op vakantie vaak de was doen met de hand of bij een wasserette. Te veel items mee slepen is dus niet nodig. Maar denk wel aan dingen die prettig zijn extra mee te hebben. Wanneer er regen is voorspelt op je weekendje weg is een droog paar sokken of een extra warme trui geen overbodige luxe.

Hoeveel je van alles mee moet nemen kan lastig te bepalen zijn, kijk naar wat je nu in je dagelijkse leven gebruikt en of dit overeen zal komen met je leven op reis. Ga je meer zweten en lopen dan kun je een extra paar schoenen en sokken meenemen, ga je vooral aan het strand liggen dan is één zwemoutfit misschien te weinig. Schrijf de hoeveelheid op je lijst, dan heb je iets om vanuit te gaan en je kunt dit altijd bijstellen tijdens het inpakken.

#Houd rekening met last minute items

Er zullen altijd een paar dingen zijn die je niet meteen kunt inpakken zoals je tandenborstel, medicijnen of belangrijke papieren omdat je ze nog in gebruikt hebt de dagen voor je vertrekt. Om te zorgen dat je deze spullen dus niet vergeet zorg je dat deze items op je lijst extra opvallen. Markeer ze met een fel kleurtje, geeft het item prioriteit in je app of plak een losse post-it op je lijst of koffer. Ook extra producten die je nog moet aanschaffen gaan op dit last minute lijstje. Zo houd je ook wat je nog moet doen en kopen overzichtelijk.

#Verzamel de items

Leg de spullen die je al kan inpakken gewoon vast in of bij je koffers. De indeling van je koffer is nu nog niet belangrijk het gaat er puur om dat je overzicht hebt wat er mee moet en dat zoveel mogelijk al op een vaste plek ligt. Zorg dat je alles wat wel in of bij je koffer hebt een vinkje geeft zodat je ook precies weet wat er nog verzameld moet worden. Stop je toiletartikelen en belangrijke artikelen vast bij elkaar in een etui of mapje en houd deze apart. Draai je wasjes en koop de spullen die je nog wil meenemen.

Als je een berg kleding ziet liggen die nooit in je koffer lijkt te passen, raak niet in paniek. Er zal nog wat afvallen en bijkomen, onthoud inpakken is een proces. Check ook meteen de bagagevoorschriften als je met het vliegtuig gaat, wat mag er echt niet mee in je handbagage en hoeveel mag je koffer eigenlijk wegen?

#Pak in en stel bij

Wanneer je het merendeel van je items hebt verzameld kan het inpakken beginnen. Check dit handige artikel met inpaktips als je even niet weet hoe je dit aan moet pakken. Het kan best een puzzelwerkje worden maar met deze tips moet je er wel uitkomen.

Nu is het tijd om kritisch te zijn. Kun je toiletartikelen in kleinere versie meenemen? Neem je een paraplu mee als het maar één dag gaat regenen? Je weet hier zelf het antwoord al op. Schrap wat je echt niet nodig hebt en probeer dingen samen te voegen. Wil je twee boeken meenemen die je reispartner ook nog niet heeft gelezen, wellicht kunnen jullie dan samen doen, dat scheelt weer ruimte en gewicht. Sommige artikelen kun je in het vakantieland goedkoop aanschaffen of krijg je in het hotel. Dus denk daar ook over na bij het kritisch kijken naar je koffer.

Check nu het gewicht van je koffer en de verboden items lijst. Loop je inpaklijst nog een keer door op vergeten items. Als je het prettig vind vraag je een second opinion van een ervaren reiziger. Wanneer je voor het eerst gaat kamperen of lange vlucht voor de boeg hebt kan er zomaar iets zijn wat je over het hoofd hebt gezien. Dus check, check, dubbelcheck.

#No stress

Tijdens dit inpakproces merk je dat het rust geeft om alles op papier te zetten. Het haalt de stroom van gedachten uit je hoofd, je weet dat je over alles hebt nagedacht en dat je dit de avond voor vertrek echt niet meer hoeft te doen. Bovendien heb je een last minute lijst klaar liggen voor die ochtend en je koffer op een slimme manier ingepakt zodat je helemaal klaar bent voor de reis.

Bedenk je ook dat, tenzij je naar een vrij primitief land gaat, de meeste items gewoon verkocht worden dus zo erg is het niet als je een haarborstel of kaartspel vergeet. Als je dit item echt mist kun je dit op het vliegveld of bestemming vast nog wel aanschaffen. Zolang je belangrijke artikelen zoals paspoort, medicijnen en tickets maar hebt komt alles goed.

#Bekijk je lijst opnieuw na je reis

Gooi je lijst niet weg na het inpakken. Bewaar het of gebruik een reisboekje waar je iedere vakantie je lijstje in maakt. De volgende reis die je maakt ben je jezelf dankbaar. Na een paar reizen heb je een heel duidelijk beeld wat je nodig hebt op dagelijkse basis en de lijst hoeft alleen naar het weer of aantal dagen aangepast te worden. Begin je de volgende reis weer met een enorme berg spullen, kijk dan eens goed wat je vorige lijst hebt weggestreept en bedenk of je deze items mistte op de reis en wat je wel hebt bijgekocht op vakantie. Zo zul je zien dat iedere reis het inpakken een stuk eenvoudiger wordt!

 

Veel reis en inpakplezier!