Uitslag Volkskrant Koffer Geluidstest

In juli heeft onze kofferexpert, samen met de Volkskrant 15 rolkoffers getest. Niet op hoeveel bagage er in past ook niet op hoe goed de ritsen zich houden maar op hoeveel decibel de wieltjes produceren!

koffer geluidstestIn toeristische steden als Amsterdam is het een bekend probleem, in de Minnemoersstraat hangt zelfs een heus rolkoffer verbodsbord. Bewoners klagen over het geluid van de wieltjes over de met kinderkopjes bekleedde straten van Amsterdam, dat in alle vroegte al begint wanneer de toeristen vertrekken of aankomen. Het gaat de hele dag door en het verbodsbord lijkt niet te werken, de meeste toeristen trekken zich er weinig van aan. Tijd dus om te kijken hoeveel lawaai de koffer eigenlijk maken en of er ook geluidloze rolkoffers op de markt zijn.

Sander Pahlpltaz van Het Geluidsburo in Haarlem en Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder zijn aanwezig bij de test om het aantal decibel dat de wieltjes produceren vast te leggen.

Na een aantal keer heen en weer te lopen over de kinderkopjes en klinkers van de Amsterdamse straten kan er de conclusie getrokken worden dat één koffer niet zozeer het probleem is en dat de koffers onderling maar 10 decibel schelen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid toeristen die op de meest onmenselijke tijden door de straten crossen.

koffers voor de geluidstest

Even ter referentie, vanaf 50 decibel kan er geluid hoor- en merkbaar worden, denk aan een brommende koelkast, een langsrijdende auto. 60 decibel komt meer in de buurt van een gesprek of een apparaat als een oven of vaatwasser. Goed hoorbaar dus maar nog niet vervelend. Vanaf 70 decibel wordt een geluid als irritant en vervelend ervaren, zoals het geluid van een stofzuiger of meerdere gesprekken door elkaar. Geluiden vanaf 70 decibel kunnen je concentratie en rust verstoren zeker als dit vroeg in de ochtend of laat in de avond klinkt wanneer er minder omgevingsgeluiden zijn om het rolgeweld van de koffers weg te filteren.

Hieronder de uitslag van de koffertest met de meest stille wieltjes bovenaan:

Uitslag geluidstest 2017

Kleine koffers

1. Eastpak Tranverz S -> 58 dB
2. Titan X2 S -> 61 dB
3. Enrico Benetti Stockton -> 62 dB
4.Princess Traveller Power Box Hamburg -> 62 dB
5. CarryOn Skyhopper 55 -> 63 dB
6. Ikea Upptäcka -> 65 dB
7. Samsonite Handbagage trolley -> 66 dB

Grote koffers

1. Ikea Upptäcka -> 61 dB
2. Eastpak Tranzshell L -> 61 dB
3. Titan X2 M -> 62dB
4. CarryOn Porter 2.0 -> 63 dB
5. Samsonite Aeris 75 -> 64 dB
6. Princess Traveller Power Box Hamburg -> 65 dB
7. Enrico Benetti Durham Spinner -> 65 66dB
8. Rimowa Salsa de Luxe 70 -> 67 dB

Bestaat de perfect stille koffer? Misschien niet helemaal maar met deze koffertest zijn we er in ieder geval achter gekomen hoeveel geluid ze precies maken. De conclusie is, hoe zachter de wieltjes hoe minder lawaai de koffer maakt.

De top 6 meest verkochte koffers