Welk koffer materiaal heb je nodig?

Onze experts van WelkeKoffer.nl geven in dit artikel uitleg over de verschillende materialen van koffers. Aangezien er onfatsoenlijk met de koffers om gegaan wordt op het vliegveld, willen de experts jou helpen bij het maken van een goede keuze bij de aanschaf van een koffer. Er zit verschil in koffer materiaal voor harde en zachte koffers.

Harde koffers

De volgende koffer materialen worden gebruikt voor harde koffers:

Curv

Een curv koffer kan alleen maar geproduceerd worden door Samsonite, Samsonite heeft namelijk patent aangevraagd op dit zelfgemaakte materiaal en ook gekregen. Curv is een technologie gebaseerd op speciaal thermoplastisch materiaal. Na minstens 5 jaar aan tests en onderzoek heeft een curv koffer geresulteerd in materiaal dat door laagjes polypropyleen in versterkte composietlagen is geleid. Het uiteindelijke resultaat van de koffer:

“Een uitermate sterke, krasbestendige, stootbestendige en lichte koffer die tegen extreme temperaturen nog intact blijft.”

Curv weetjes:

 • Het werd vroeger gebruikt voor het maken van kogelwerende vesten;
 • Curv behoudt haar vorm van -100 graden tot +125 graden;
 • Polypropyleen is zwaarder van gewicht, maar de geweven laagjes polypropyleen maken de curv koffer juist een koffer van licht gewicht.

Polycarbonaat

Een polycarbonaat koffer heeft veel voordelen. Polycarbonaat wordt steeds vaker gebruikt omdat het materiaal erg sterk is. Daarnaast heeft polycarbonaat een lange levensduur en is het bestendig tegen uiterste temperaturen. Een polycarbonaat koffer is fijn voor je vakantie, want het is een lichte koffer. Het materiaal is ook flexibel en buigzaam, waardoor de koffer niet snel breekt. De koffer van polycarbonaat is stevig, maar ook krasgevoelig.

Polycarbonaat weetjes:

 • Het materiaal is stevig, hard, transparant en kan hoge temperaturen aan;
 • Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om politieschilden mee te maken.

Polypropyleen

Polypropyleen is oersterk. Dit materiaal wordt voor heel veel verschillende producten gebruikt aangezien het bestand is tegen bacteriën en chemische middelen. Polypropyleen is een goede vervanger voor reizigers die de koffers van bovenstaande materialen te duur vinden. Een polypropyleen koffer heeft vaak wel meer gewicht dan andere materialen van harde koffers.

Polypropyleen weetjes:

 • Een polypropyleen koffer is heel erg sterk;
 • Polypropyleen kan drijven, daarom worden sommige touwen ook gemaakt van dit materiaal;
 • In 1988 zijn in Australië bankbiljetten van polypropyleen ingevoerd.

De top 6 meest verkochte koffers

ABS

Acronytril-butadieen-styreen, oftewel ABS, is een van de meest gebruikte kunststoffen. ABS koffers zijn zeer flexibel, deze zullen namelijk snel de normale vorm terugkrijgen als er een deuk in de koffer zit. ABS is niet het sterkste materiaal, maar daardoor ook vaak wat aan de goedkopere kant. De koffers van ABS zijn gemaakt voor de reizigers die niet vaak op vakantie gaan. Daarnaast is de koffer wel krasbestendig.

ABS weetjes:

 • Lego-blokjes worden ook van ABS gemaakt;
 • ABS koffers zijn net zo sterk als autobumpers en veiligheidshelmen, die worden namelijk ook van dat materiaal gemaakt;
 • De maximale temperaturen van ABS liggen tussen -35 en +100 graden.

Zachte koffers

De volgende koffer materialen worden gebruikt voor zachte koffers:

Nylon

Een van de eerste kunststoffen die grootschalig gemaakt werd, was nylon. Nylon wordt voor heel veel verschillende producten gebruikt. Een nylon koffer is taai, slijtvast en kan wel een tijdje mee. Nylon is het sterkste materiaal voor een zachte koffer. Een nylon koffer zal ook niet snel vervormen.

Nylon weetjes: 

 • Nylon wordt veelvuldig gebruikt in de kledingindustrie;
 • Elke dag gebruik je zelfs nylon, mits je elke dag je tanden poetst tenminste. Het borsteltje op de tandenborstel is namelijk gemaakt van nylon.

Polyester

Polyester is een uiterst goedkope synthetische vezel op aardoliebasis. Dat is uiteindelijk ook de basis voor zoveel verschillende producten als het gaat om kleding of verschillende stoffen. Daarnaast worden er tassen van gemaakt, maar ook zachte koffers. Een polyester koffer is meestal een goedkope koffer.

Polyester weetjes:

 • Polyester koffers drogen snel omdat polyester vochtregulerend is;
 • Ook is dit materiaal net zoals nylon slijtvast.

Leer

In tegenstelling tot de andere materialen is leer gemaakt van dierenhuid. Van leer worden bijvoorbeeld tassen en schoenen gemaakt, maar ook motorpakken. Dit materiaal is net zoals nylon erg sterk. Er zijn echter niet veel leren koffers. Een leren koffer zit vaak ook in het duurdere segment.

Leer weetjes:

 • Het Italiaanse merk Bric’s heeft een collectie van leren koffers;
 • Leer kan ook van kunststof gemaakt worden, dit wordt kunstleer genoemd;
 • Plantaardig leer is steeds meer in opkomst.

Koop je koffers bij een van deze aanbieders