Mag je een powerbank meenemen in het vliegtuig?

Anno 2019 wil men altijd online en bereikbaar blijven. Als je mobiel leeg is, is dat nogal moeilijk. Een powerbank is om die reden natuurlijk altijd handig. Je mag niet zomaar alles in een vliegtuig meenemen, maar hoe zit dat eigenlijk met een powerbank? Onze experts beantwoorden in dit artikel al je vragen. Ben jij op zoek naar andere producten waar je niet zeker van weet of je die mee kan nemen, kijk dan even hier.

Hoe werkt een powerbank?

De werking van een powerbank wordt bepaald door de input, output en de batterijcapaciteit. De batterijcapaciteit verschilt per powerbank. Maar als je mobiel een capaciteit heeft van 2100 mAh, dan laadt een powerbank met een capaciteit van 2100 mAh jouw mobiel precies in één keer op.

Hoe hoger de output van je powerbank (die wordt berekend in ampère), des te sneller wordt je mobiel opgeladen. Hieronder een kort overzicht:

  • Goedkope powerbanks -> Output van 5 volt en 1 ampère.
  • Duurdere powerbanks -> Output vanaf 5 volt en 2.1 ampère.

De input bepaalt de oplaadsnelheid van je powerbank. Hoe hoger de input, des te sneller laadt jouw powerbank op. De meeste powerbanks laden net zo snel op als je telefoon. Het kost dus vaak wel tijd om een powerbank op te laden.

WelkeKoffer tip: Leg je powerbank s’ nachts aan de oplader

Waarom zijn er strikte regels rondom powerbanks in vliegtuigen?

Powerbanks worden gevoed door lithium batterijen. Deze worden in de elektronicawereld ook wel ‘lithium-ion-accu’s’ genoemd. Deze oplaadbare accu’s worden ‘tegenwoordig’ veel gebruikt door de lange levensduur en de hoge energiedichtheid.

Een powerbank is eigenlijk een ‘Battery Management Systeem (BMS)’. Zoals je aan de naam al kunt horen, zit er in de accu van een powerbank het materiaal lithium. Hoewel het een kleine hoeveelheid is, is dit toch brandbaar en dus is er een risico aan verbonden. Mocht er kortsluiting plaatsvinden, dan kan dit voor brand zorgen.

En dat is de reden waarom er zo’n strikte regels rondom lithiumbatterijen zijn in vliegtuigen. Powerbanks mogen daarom ook alleen meegenomen worden in handbagage.

Wat gebeurt er bij de bagagecontrole?

Zoals de meesten weten, wordt elektronica altijd bij de douane uit de tas gehaald. Op Schiphol Airport hebben ze sinds 2019 nieuwe systemen waardoor elektronica helemaal niet meer uit de tas hoeft, maar bij de meeste luchthavens is dit nog wel het geval.

Heb jij een geïntegreerde powerbank in je handbagage of ruimbagage koffer? Haal deze dan eruit, zodat je deze los in je handbagage mee kunt nemen. Het mag zelfs niet mee in ruimbagage. Bij de meeste douanes wordt er gecontroleerd of de powerbank werkt. Als dit niet zo is, dan mag deze helaas niet mee in verband met een verhoogd risico.

Regels per luchtvaartmaatschappij voor powerbanks in vliegtuigen

Er zijn een aantal IATA-richtlijnen (rondom powerbanks/lithiumbatterijen) die altijd gelden:

  • Powerbanks tot 100 Wh (20.000 mAh) mogen altijd mee zonder toestemming. Bij elke luchtvaartmaatschappij mogen altijd 10 exemplaren meegebracht worden in de handbagage. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je zelfs 15 of 20 exemplaren meenemen.
  • Powerbanks van 100 Wh tot 160 Wh moeten bij sommige luchtvaartmaatschappijen goedgekeurd worden. Zie de tabel hieronder.

Onze experts hebben ook voor jou uitgezocht wat de restricties zijn bij het meenemen van een powerbank in het vliegtuig per luchtvaartmaatschappij.

Luchtvaartmaatschappij Wat is de maximaal toegestane Wh van een powerbank in een vliegtuig? Hoeveel powerbanks mag ik maximaal meenemen in het vliegtuig?
Air Arabia ***
Air Berlin Max. 160 Wh Max. 2
Air Canada Max. 160 Wh Max. 2
Air France Max. 160 Wh Max. 2
Aer Lingus Max. 160 Wh Max. 2
Alitalia Max. 160 Wh Max. 2
American Airlines Max. 160 Wh Max. 2
British Airways Max. 160 Wh Max. 2
Cathay Pacific Max. 160 Wh Max. 2
China Eastern Airlines * Max. 160 Wh Max. 2
China Southern Airlines Max. 160 Wh Max. 2
Delta Airlines Max. 160 Wh Max. 2
Easyjet Max. 160 Wh Max. 2
Emirates * Max. 160 Wh Max. 2
Garuda Indonesia * Max. 160 Wh Max. 2
Iberia Max. 160 Wh Max. 2
Japan Airlines Max. 160 Wh Max. 2
KLM Max. 160 Wh Max. 2
Lufthansa * Max. 160 Wh Max. 2
Malaysia Airlines * Max. 160 Wh Max. 2
Qantas * Max. 160 Wh Max. 2
Royal Air Maroc **
Ryanair ** Max. 2
SAS Max. 160 Wh Max. 2
Singapore Airlines Max. 160 Wh Max. 2
Southwest Airlines **
Swiss International Air Lines * Max. 160 Wh Max. 2
TAP Portugal * Max. 160 Wh Max. 2
Transavia Max. 160 Wh Max. 2
TUI Fly **
Turkish Airlines *
United Airlines Max. 160 Wh Max. 2
Virgin Atlantic * Max. 160 Wh
Vueling * Max. 160 Wh Max. 2
Wizz Air * Max. 160 Wh Max. 2

* Hiervoor is goedkeuring vereist. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij. Als er geen aantal bijstaat, ook in overleg met de luchtvaartmaatschappij.

** Niet-ingevoerde gegevens staan niet aangegeven op de desbetreffende website. Ga dus uit van de IATA-richtlijnen. Dat betekent dat je maximaal 2 powerbanks bij mag hebben van maximaal 160 Wh (32.000 mAh).

*** Beide bovenstaande punten.

De bovenstaande cijfers zijn van de officiële websites van de verschillende luchtvaartmaatschappijen.