Welk eten mag ik meenemen in mijn koffer?

Er zijn tegenwoordig zoveel regels rondom wat je wel en niet mee mag nemen in je bagage. Zo gelden er andere regels voor de handbagage en de ruimbagage en deze zijn ook nog eens afhankelijk van je bestemming en de luchtvaartmaatschappij. Bij WelkeKoffer krijgen we veel vragen over welke etenswaren wel en niet mee mogen in het vliegtuig. Hierbij een overzicht van de regels.

Handbagage

Voor de handbagage gelden de volgende regels:

 • Vloeistoffen en gels moeten in de hersluitbare doorzichtige zak in verpakkingen van maximaal 100 milliliter, met een maximum van 1 liter in totaal. Je mag dus 10 verpakkingen van 100 milliliter in totaal meenemen, en maar 1 hersluitbare zak. Alles moet dus in die ene hersluitbare zak passen..
  • Onder ‘gels’ wordt alles wat smeerbaar is gerekend. Dit is net als bij make-up een twijfelachtig gebied waarbij de ene douanier strenger is dan de ander. In principe moet dus alles wat smeerbaar is in een kleine verpakking in het hersluitbare zakje.
  • Let op: een klein restje in een grote verpakking wordt niet goed gerekend. Doe dus je grote vloeistoffen en gels over in een reisflesje.
 • Scherpe voorwerpen en wapens zijn niet toegestaan
 • Voorwerpen die gebruikt kunnen worden als wapen zijn niet toegestaan
 • Voor aankopen op de luchthaven gelden deze regels niet dus die mogen sowieso mee het vliegtuig in.
 • Voor babyvoeding is er een uitzondering en mag je dus wel meer dan 100 milliliter meenemen. Dit geldt wel alleen als de baby ook meereist.

Welk eten mag mee in de handbagage?

Over het algemeen mag je eten gewoon meenemen in de handbagage. Je mag dus gewoon thuis broodjes smeren voor in het vliegtuig of een zak snoep meenemen. Zolang je handbagage maar het juiste formaat heeft. Binnen de EU mag je ook gewoon vleeswaren en kazen meenemen in de handbagage. De enige beperking is dus de vloeistoffen regel, en deze kan best verwarrend zijn. Een reep chocola of een broodje met chocoladepasta zijn gewoon toegestaan, maar een pot chocoladepasta mag dan weer niet. De vuistregel hier is als het smeerbaar is, is het een vloeistof. Reis je buiten de EU? Dan gelden er wat strengere regels over het invoeren van kaas, vlees, eieren en vis. Echter zijn deze producten als broodbeleg vaak geen probleem, zolang het maar op is bij aankomst.

Ruimbagage

Als je een koffer incheckt valt deze onder ruimbagage. Hiervoor zijn minder strenge regels dan voor de handbagage. Vloeistoffen mogen hier gewoon in meegenomen worden, dus je pot chocoladepasta kan wel gewoon in je ruimbagage. Let wel op dat de etenswaren die je in je koffer meeneemt niet bedervingsgevoelig zijn, want de koffer legt een hele reis af! Landen buiten de EU hebben wel andere regels. Zo mag je naar de meeste landen buiten de EU geen vlees, zuivel, eieren, vis en groente en fruit meenemen. Voor het invoeren van dierlijke producten buiten de EU heb je een gezondheidscertificaat nodig. Om deze te verkrijgen kun je contact opnemen met de ambassade van het land waar je bent. Deze strenge regels gelden alleen voor dierlijke producten zoals vlees en kazen, producten met melkbestanddelen (snoep of chocola bijvoorbeeld), mag je wel gewoon meenemen.

Welk eten mag mee in de ruimbagage?

Binnen de EU: In de EU geldt vrij verkeer van goederen (dus ook eten) en personen dus je mag ongeveer alles meenemen!

Buiten de EU: Alles, behalve vlees, zuivel, eieren, vis, groente en fruit. Bekijk deze website van de douane voor meer informatie.

De EU bestaat uit:

België, Bulgarije, Zuid-Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.

Alle andere landen worden volgens de douane gerekend onder niet-EU land en daar gelden dus de andere regels. Daarnaast zijn er ook een aantal uitzonderingsgebieden. Deze vallen óók onder de niet-EU regeling.

Deze uitzonderingsgebieden zijn:
 • Åland (Finland)
 • de Canarische Eilanden (Spanje)
 • de Kanaaleilanden (Verenigd Koninkrijk)
 • de Franse overzeese departementen Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion
 • Berg Athos (Griekenland)

Twijfel je of je iets mag meenemen? Contacteer even je luchtvaartmaatschappij.  Zij kunnen uitsluitsel geven zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het zou toch jammer zijn als je iets weg moet gooien!  

Koop je koffers bij een van deze aanbieders