Tips om bagage diefstal te voorkomen

Een van de ergste dingen die je kan overkomen op vakantie is dat je bagage gestolen wordt. De gemiddelde toerist neemt namelijk voor best veel geld aan spullen mee op vakantie. Denk aan alle kleding, telefoon, tablet, camera, paspoort, enzovoort. Al met al goed voor een aardige smak geld! Echter, funest voor het vakantieplezier: met je koffer wordt ook je humeur gestolen… Daarom geeft www.welkekoffer.nl je een aantal tips om diefstal te voorkomen. Gratis en voor niets! Als dat niet goed voor je humeur is…

  1. Draag alles van waarde, geldelijk of emotioneel, zo dicht mogelijk op je lichaam. Geld, paspoorten en creditcards kunnen makkelijk in een heuptas of in een tasje op je borst gestopt worden. Stop het in ieder geval niet in je koffer of in een vakje aan de buitenkant van je rugtas. Dieven kunnen daar makkelijk en ongemerkt bij. Reis je met meerdere personen dan is het niet verstandig om een iemand al het geld, creditcards, etc, te geven. Verdeel je geld en pasjes, zodat je bij diefstal in ieder geval niet helemaal zonder betaalmiddelen zit.
  2. Laat je bagage niet alleen. Ook mensen zonder kwade bedoelingen kunnen (per ongeluk) jouw koffer meenemen. Op drukke plaatsen is een foutje immers snel gemaakt. Denk aan een medereiziger die eenzelfde koffer heeft en jouw koffer van de bagageband pakt. Zorg er daarom voor dat jouw koffer makkelijk herkenbaar is, voor jou en voor anderen. Als je naar de WC moet, vraag dan een bekende op jouw koffer te letten.
  3. Maak vooraf een lijst met spullen die je bij je hebt. Zo kun je altijd controleren of die ene ketting gestolen is, of gewoon veilig in Nederland ligt. Voor je gemoedstoestand is het fijn om te kunnen controleren of je alles nog bij je hebt.
  4. Indien je hostel of hotel geen kluisjes heeft voor je bagage kun je je koffer vast maken aan de verwarming of aan het bed. Voor laptops zijn speciale sloten verkrijgbaar. Uiteraard zijn kluisjes het veiligst. Laat overigens je dure spullen niet in het zicht liggen. Helemaal in landen met een lager welvaartsniveau doe je er verstandig aan je dure spullen niet al te publiekelijk te vertonen. Dit geldt zowel voor in het hotel als op straat.
  5. Sluit vooraf een reisverzekering af. Je kunt nooit 100% zeker zijn. Mocht het je alsnog overkomen dat je beroofd wordt, dan krijg je in ieder geval (een groot deel van) je geld terug. Een reisverzekering is niet erg duur, vergoed ook ziektekosten en kan ook voor een korte periode worden afgesloten.