De beste luchthavens ter wereld

We hebben dit keer voor je een top 10 van de beste luchthavens ter wereld opgehaald van de World Airport Awards.

De onderstaande scores zijn bepaald door de World Airport Rewards, die door middel van maar liefst 12.1 miljoen enquêtes onder 108 nationaliteiten van luchtvaartklanten zijn berekend. Het is daarmee een aardig grondig onderzoek!

2013 2012
1 Singapore Changi Airport 2
2 Incheon International Airport 1
3 Amsterdam Schiphol Airport 4
4 Hong Kong International Airport 3
5 Beijing Capital International Airport 5
6 Munich Airport 6
7 Zurich Airport 7
8 Vancouver International Airport 9
9 Tokyo International Airport (Haneda) 14
10 London Heathrow Airport 11

Enige dingen die opvallen?  Onze eigen Schiphol Airport staat maar liefst op #3 wereldwijd! Voor het eerst in 6 jaar is de top 3 veranderd door de stijging van Schiphol. Het is tevens de enige Europese luchthaven in de top 5, om het nog even extra te accentueren. De andere deelnemers van de top vijf liggen namelijk in Singapore, Zuid-Korea en China respectievelijk.  Indien men alleen kijkt naar de grootste luchthavens (jaarlijks 50 miljoen passagiers of meer) dan valt Incheon International weg en staat Schiphol zelfs op #2!

Singapore Changi claimt de eerste plaats vanwege de uitstekende innovaties, faciliteiten en comfort voor de reizigers.  Schiphol scoort erg goed vanwege de connecties met ander nationaal transport (openbaar vervoer) en vluchtschema. Verder is de luchthaven sterk in vrijwel alle aspecten, maar blinkt Schiphol nergens uit in vergelijking met andere wereldklasse luchthavens. Het resultaat is een echt  manusje van alles.

Voor de volledige top 100 lijst kun je de Word Airport Awards bezoeken.