De weg die je koffer aflegt na afgifte op Schiphol

Je hebt al je spullen die je deze vakantie nodig gaat hebben ingepakt in je koffer, maar nou wil je natuurlijk wel dat al die dierbare spullen ook echt op jouw vakantiebestemming aankomen. Hoe zorgen ze er op het vliegveld nou voor dat al die duizenden koffers die per dag binnenkomen ook echt de juiste bestemming bereiken? Wij van WelkeKoffer vroegen ons dit af en dit hebben we voor jou uitgezocht!

Met één klein labeltje dat aan de koffer gehangen wordt bij afgifte aan de medewerker van de bagagebalie of de self-service bagage drop-off wordt alle informatie uitgelezen die nodig is om ervoor te zorgen dat dit proces goed verloopt. Op dit label staan het vluchtnummer, de vluchtdatum, de bestemming, een barcode, nummer en een chip. Dit label wordt na afgifte gescand, waarna de route van de koffer wordt bepaald. Onderstaande video laat goed zien wat er precies gebeurt vanaf het moment dat jij je koffer op Schiphol hebt afgegeven tot het moment dat jouw koffer in het ruim van het juiste vliegtuig belandt.

Er worden dus een hoop stappen doorlopen voordat jouw koffer in het goede vliegtuig belandt. Van een screening tot aan buffers, uitsorteerbanden en bagagekarren, jouw koffer maakt van alles mee! Als het vliegtuig geland is, wil je natuurlijk ook dat jouw koffer weer in jouw handen terecht komt. In de video hieronder laten ze zien wat er gebeurt vanaf het moment dat het vliegtuig geland is, tot het moment dat jouw koffer op de bagageband verschijnt.

Benieuwd hoe dit proces er nou uitziet vanuit het perspectief van de koffer gezien? Het is een heuse achtbaan wat er zich in het gigantische bagagegebied afspeelt, en in de video hieronder is dat hele proces gevolgd met een 3D-camera die op een koffer is gemonteerd.

Met zoveel stappen die doorlopen worden is het bijna een wonder dat maar 0,65% van de koffers problemen hebben bij de bagageafhandeling*. Meer dan 99% van de koffers komt dus gewoon op de juiste manier aan bij de eigenaar. Eigenlijk is het dus nergens voor nodig om ons elke vlucht zo druk te maken of onze koffer wel aankomt…

*Bron: SITA Baggage Report 2016