Op Schiphol bagage kwijt: hoe is dit mogelijk?

Zelf had ik er altijd vertrouwen in dat ik zonder problemen op vakantie kon gaan… hier kwam 2 weken terug echter verandering in. Ik was drie dagen weg naar Engeland. Ik vertrok weer terug naar Amsterdam en toen ik op Schiphol aankwam, bleek mijn koffer niet bij de vlucht te zitten. Stomverbaasd en vol van frustratie omdat ik mijn persoonlijke spullen niet bij had, ben ik verhaal gaan halen bij de medewerkers. Toen ik bij mijn hotel was aangekomen met de toen nog vertraagde bagage, begon ik me af te vragen hoe bagage kwijt kon raken, dus ik ben op zoek gegaan naar antwoorden.

Redenen dat je je bagage kwijt raakt

Hieronder heb ik een aantal redenen neergezet hoe je je bagage kwijt kan raken:

Het bagagelabel is beschadigd of van je koffer gescheurd/getrokken

Op het moment dat je je incheckt, wordt er altijd een bagagelabel aan je koffer vastgemaakt. Deze koffer gaat dan zijn eigen weg richting het vliegtuig waar jij later in zit. Zelf krijg je ook een sticker of ticket met een identieke code. Als het bagagelabel van je koffer wordt getrokken voordat het distributiecentrum van de koffers is bereikt, dan is de kans heel groot dat de koffer een foute plaatsing krijgt. De medewerkers weten zonder het bagagelabel echt niet waar de tas heen moet. Dat is 1 van de manieren waarop je je bagage kwijt kan raken.

Op het bagagelabel staat een verkeerde bestemmingscode.

De tweede manier waarop je je bagage kwijt kan raken is dat op je bagagelabel de foute bestemmingscode is gezet. Dit is een menselijke fout. Wanneer je je bagage incheckt, kan de medewerker een foute bestemmingscode intypen. Typt diegene AAF in, dan gaat de koffer naar de Verenigde Staten, wordt er echter AAG ingetypt, dan gaat de koffer naar Brazilië. Dit is ook de reden waarom ze mensen met eenzelfde bestemming ook altijd tegelijk in laten checken bij dezelfde gate.

Je bagage is op de foute bagagewagen geplaatst

Als je bagage op de foute bagagewagen wordt geplaatst door een medewerker, dan gaat je bagage naar een ander vliegtuig. Je bent dan dus ook je bagage kwijt. Als je koffer aankomt op het (verkeerde) vliegveld, dan wordt deze na een tijdje naar een verloren bagage ruimte meegenomen. Vanuit daar moeten de medewerkers jouw koffer naar jouw bestemming sturen.

Hoe kan JIJ ervoor zorgen dat je je bagage niet kwijtraakt

Ondanks factoren waar jij geen invloed op hebt, kun jij alsnog ervoor zorgen dat je koffers sneller bij jou aankomen als je ze kwijt bent, of dat ze helemaal niet verloren gaan.

Zorg ervoor dat je je eigen koffers een bagagelabel geeft

Een eigen bagagelabel zorgt ervoor dat je (meestal) zelf erop kan schrijven wat jij erop wil hebben. Op het moment dat jij naar een bestemming gaat, kun je de volgende dingen erop zetten:

  • Destination (heen en terug)
  • Vluchtnummers
  • Je naam + geboortedatum
  • De data dat je vliegt
  • Je land(telefoon)nummer (+316….)

Als de genoemde dingen al op je eigen bagagelabel staan, is de kans veel kleiner dat je je koffer kwijt gaat raken. Stel je raakt je bagage kwijt en je hebt er geen bagagelabel op zitten? Hoe snel denk je dat een medewerker je koffer dan gaat vinden (vooral als je een zwarte koffer hebt)?

Versier je koffer

Veel meer dan dit kan ik er niet van maken. Als je ooit je bagage kwijt bent, dan kan het voor een medewerker lastig zijn om deze te vinden. JIJ kan het voor deze medewerker een stuk makkelijker maken, als je de koffer versierd hebt met stickers, dan hoeft de medewerker maar bij 2 van de 100 koffers goed te kijken in plaats van 98 van de 100 koffers. Zorg er in ieder geval voor dat je koffer opvalt!

Check vroeg in!

Zie het zo, als jij haast hebt, vergeet je ook wel eens iets toch? Op het moment dat jij laat bent bij het inchecken, heeft je koffer korter de tijd (dus meer haast) om bij het vliegtuig te komen, gek genoeg kan deze koffer zomaar op een verkeerde wagen of band terecht komen.

Pak de moderne koffer

In de ‘moderne’ koffers, de high-tech koffers, zit vaak een GPS-tracking systeem. Zo kan je nooit meer je koffer kwijtraken. Vanaf 2015 is& Horizn Studios bezig om het zo aangenaam mogelijk voor de reiziger te maken.

De volgende keer neem ik deze tips in ieder geval mee! Het zal vast nog eens gebeuren dat ik mijn bagage kwijt raak, maar met deze tips ga ik ze in ieder geval sneller terug krijgen!