Op deze 10 manieren pak je heel licht in

Het zal je vast niet ontgaan zijn: Ryanair heeft de rolkoffer als handbagage ‘verboden’. Als je wel een koffer of grote tas mee wilt nemen, moet je extra betalen. Er zijn steeds meer luchtvaartmaatschappijen die hun regels aanscherpen en dat betekent dat je goed moet opletten wat je allemaal meeneemt. Dat kan nog wel eens lastig zijn en daarom in dit artikel tien tips om zo licht mogelijk in te pakken!

1. Kies voor een lichte tas of koffer

Het begint allemaal bij het bagagemiddel zelf. Het is zonde als je al veel gewicht ‘kwijt bent’ door je tas, rugzak of koffer zelf… Op de speciale pagina over lichtgewicht koffers kun je precies zien wat de beste lichte koffers zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. Als je met Ryanair wilt vliegen en niet extra wilt betalen, is het nu een uitdaging geworden. Onze kofferspecialist raad je aan om voor een kleine weekendtas of rugzak te gaan.

2. Maak een inpaklijst

We hebben al eerder geschreven over het voordeel van een inpaklijst. Je kunt er zelf eentje maken, maar er zijn er ook heel veel op internet te vinden. Doordat je selectief wordt door het maken van een inpaklijst, laat je overbodige spullen thuis. En dat is precies wat je nodig hebt bij het zo licht mogelijk inpakken van je koffer of tas!

3. Gebruik een vacuüm opbergzak

Je wilt vaak niet alleen licht pakken, je wilt ook efficiënt te werk gaan. Deze tip is daarom ook de moeite waard om te delen. Een trucje dat misschien logisch lijkt, maar toch veel mensen niet weten: het gebruik van een vacuüm opbergzak. Door simpelweg een stofzuigerslang (of pomp) op de speciale aansluiting van de zak te zetten, zuigt de stofzuiger al het lucht uit de opbergzak zodat je alles compact kunt opbergen in je tas of koffer. Een tip bij deze tip: rol je kleding op in plaats van vouwen. Dat scheelt kreukels en ruimte!

We hebben al eerder een artikel geschreven over tips bij het inpakken van je koffer. Bovenstaande tips zijn dan ook redelijk basis en bekend. Maar hoe pak je nu precies op een lichte manier in? Daar zijn verschillende trucjes voor.

4. Gebruik navulbare reisflesjes

Shampoo, douchegel, zonnebrandcrème, aftersun… we hebben het allemaal nodig dus we willen het allemaal meenemen. Omdat je bij vloeistoffen maar verpakkingen van maximaal 100 ml mag meenemen, is het aan te raden om bovenstaande producten in navulbare reisflesjes te doen. Je kunt de reisflesjes eenvoudig voorzien van etiket en omdat ze vaak doorzichtig zijn kan je meteen zien wat er inzit. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen zoals tubes, spuitflesjes en pompjes. Dat scheelt heel wat gewicht en het is ook nog eens superhandig!

5. Neem wasmiddel en zeep mee in plaats van kleding

Je kunt veel kleding mee willen nemen om lekker veel te kunnen afwisselen. Maar wat dacht je van minder setjes en meer wassen? Je kunt op deze manier veel minder kleding meenemen en je hoeft alleen maar eenmalig voldoende wasmiddel en zeep mee te nemen. Als het mogelijk is om op je bestemming te wassen of te reinigen is deze tip zeker aan te raden.

6. Neem alleen de schoenen mee die je ook echt gaat gebruiken

Een paar setjes schoenen in je bagage, en je zit zo aan het gewicht. Ten opzichte van kleding, wegen schoenen natuurlijk erg zwaar. Als je op vakantie gaat en wilt wandelen, naar het strand wilt gaan, wilt hardlopen en uit eten wilt gaan, kan je al vier verschillende soorten schoenen meenemen. Ga hier slim mee om, door bijvoorbeeld een stevige sportschoen mee te nemen waar je op kunt wandelen én hardlopen. Of kies voor het strand voor een leuk slippertje dat je ook aan kunt doen als je ergens gaat eten. Voor de dames onder ons kan het nog weleens lastig zijn… 😉 Denk van tevoren goed na welke schoenen je nodig hebt en neem echt niet meer mee!

7. Wees kritisch in je andere benodigdheden

Ook bij andere spullen zoals laptops of boeken is het aan te raden om kritisch te blijven. Waarom zou je een laptop meenemen als je ook een lichte tablet hebt? Waarom neem je vier dikke boeken mee als je boeken ook op een e-reader kunt lezen? En ga je echt foto’s maken met die camera? Je kunt op je telefoon ook mooie foto’s maken en daar zelfs bijpassende fotobewerking apps voor gebruiken. Installeer reisroutes en handige (reis)apps gewoon op je telefoon en laat de offline reisboekjes en flyers maar thuis.

8. Let op het materiaal van je kleding

Het klinkt aantrekkelijk om je favoriete jeans en lievelingstrui mee te nemen, maar dat zijn beide ‘zware’ materialen. Katoen, linnen en viscose zijn materialen die lekker licht zijn. Polyester spant de kroon: dat is licht, sterk en kreukvrij en snel droog!

9. Verklein je spullen

Als je bijvoorbeeld spelletjes mee wilt nemen, doe dan de benodigde inhoud in een zakje. Dit kan je zelfs doen als je een reiseditie meeneemt! Als iedereen een spel goed kent, kan je de spelregels thuislaten. Als je meerdere spellen wilt doen op je reisbestemming, is het niet nodig om vijf setjes dobbelstenen en tientallen pionnen mee te nemen. Maak één zakje of doosje met die algemene informatie en neem voor de rest losse spelonderdelen mee – dat scheelt aardig in het gewicht! Bovendien zijn er op vakantiebestemmingen al vaak spellen te vinden. Neem niet te veel mee en/of kies voor reisedities!

10. Gebruik speciale reisproducten

Net als een spel in de vorm van een reiseditie, zijn er talloze dagelijkse producten die in een reiseditie te verkrijgen zijn. Bijvoorbeeld een reishanddoek, ook wel de hamamdoek genoemd. Dat is een speciale handdoek die compact en sneldrogend is. Deze handdoeken zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar, zodat je hem als strandhanddoek, badhanddoek, dekentje of zelfs gordijn kunt gebruiken. Ideaal!

Na het lezen van deze tien tips kan je al heel wat lichter inpakken. Fijne reis!