Koffer kwijt op de luchthaven

Het is de nachtmerrie van iedere reiziger: Je stapt op het vliegtuig voor je welverdiende vakantie naar je favoriete bestemming, maar op de plaats van bestemming ligt uitgerekend jouw koffer niet op de bagageband. Toch nog maar even blijven wachten. Maar nee, je koffer komt echt niet meer.

Een logische reactie is het gevoel van paniek en stress: iets wat je niet wilt als je op reis gaat. Wat moet je nou eigenlijk doen als je koffer zoek raakt op het vliegveld? We geven je de beste manier om dit zo goed mogelijk aan te pakken en natuurlijk om het te voorkomen.

1. Neem voorzorgsmaatregelen

Oke, in sommige gevallen kan je er niks aan doen dat je koffer niet aankomt. Het is echter wel handig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Controleer bij het inchecken of de sticker goed om het handvat van je koffer geplakt zit en of de juiste plaats van bestemming vermeld wordt. Kijk daarnaast of de bagage op de juiste naam wordt gezet en bewaar de sticker die je van de medewerker krijgt zorgvuldig. Mocht je koffer onverhoopt toch zoek raken, is dit de beste en snelste manier om teze terug te krijgen. Beveilig daarnaast je koffer altijd met een TSA slot.

2. Meld je bij het plaatselijke loket voor zoekgeraakte koffers

Op elk vliegveld is een loket of balie aanwezig voor zoekgeraakte koffers. Informeer waar je dit loket kan vinden en vraag of je koffer getraceerd kan worden door middel van het vluchtnummer en de maatschappij waarmee je hebt gevlogen. In veel gevallen kan je koffer zo snel terrecht zijn en worden nagestuurd.

3. Neem contact op met een vertegenwoordiger van je luchtvaartmaatschappij

Elke luchtvaartmaatschappij heeft een eigen loket op elke luchthaven waar gevlogen wordt. Meldt je ook bij dit loket en vertel dat je koffer kwijt is en vraag om een Property Irregularity Report (PIR) formulier. Met dit formulier kan je een officiele klacht indienen en een eventuele schadevergoeding claimen. Let op: Wanneer je kind of partner ook kleding in jouw koffer heeft zitten, moeten zij ook een PIR formulier invullen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Hou er ook rekening mee dat het formulier binnen vijf dagen moet worden ingevuld en ingediend.

4. Check je reisverzekering

In sommige gevallen is het aantrekkelijker om aanspraak de doen op je reisvezekering in plaats van het PIR formulier. Bekijk daarom goed hoe jouw reisverzekering is opgebouwd en waar je voor in aanmerking komt.

5. Verdenking van diefstal?

Denk je dat je koffer is gestolen in plaats van kwijt is? Doe dan direct aangifte bij de lokale politie. Wees hierbij geduldig en neem de tijd. De politie is in veel landen anders geregeld dan in Nederland. Neem ook contact op met je verzekeraar om een schadevergoeding te kunnen ontvangen.

6. Geniet van je vakantie

Vergeet ondanks alle stress die bij het kwijtraken van je koffer komt kijken, niet te genieten van je vakantie. Je bent eenmaal gegaan om lekker tot rust te komen. Neem het daar ook van en laat de luchthaven, verzekeraar en maatschappij hun werk doen.