Welke elektronica mag ik meenemen in het vliegtuig?

Wij krijgen veel vragen over wat er wel en niet toegestaan is om mee te nemen in je koffer. Logisch ook, want er zijn zoveel regels dat het allemaal redelijk verwarrend is. In dit bericht leggen we alles uit over het meenemen van elektronica in het vliegtuig.

Waar moet je rekening mee houden?

Op het gebied van elektronica zijn er meerdere regels waar je rekening mee moet houden:

  • Het verbod op wapens en items die als wapen gebruikt kunnen worden
  • Het verbod op ontplofbare en chemische stoffen
  • Regelgeving rondom batterijen
  • De regels rondom het formaat van je bagage (verschilt per maatschappij)

Welke apparaten mogen niet in je handbagage?

Bij WelkeKoffer.nl krijgen we veel vragen over welke dingen in de handbagage vervoerd mogen worden. We krijgen regelmatig de vraag of je een waterkoker mag meenemen in je handbagage. Je waterkoker mag, net als je föhn, krultang, scheerapparaat en stijltang, gewoon mee. Dat is wel op voorwaarde dat deze apparaten met een stekker werken. Als het een apparaat op batterijen is, kan er moeilijker worden gedaan. Bij sommige landen moet je bij het meenemen van je elektronica kunnen aantonen dat deze ook werken (vanwege terrorisme regels). Houd hier ook rekening mee. Powerbanks mogen over het algemeen ook gewoon mee, al kan dit wel verschillen per land. Elektronica die niet mee mogen in de handbagage zijn: wapens (tasers bijvoorbeeld), oxboards en gereedschap.

Welke apparaten mogen niet in de ruimbagage?

Lithiumbatterijen en e-sigaretten mag je alleen in je handbagage meenemen. Het is niet toegestaan om lithiumbatterijen of e-sigaretten mee te nemen in je ruimbagage. Onder de lithiumbatterijen vallen ook powerbanks, stop deze dus in je handbagage! Verder mag je in principe alles meenemen in je ruimbagage (inclusief scherpe en stompe voorwerpen). Oxboards en wapens zijn ook niet toegestaan in je ruimbagage.

Drones

De regelgeving rondom drones is sterk afhankelijk van het land waar je naartoe vliegt. Mocht je je drone mee willen nemen op vakantie, dan is het sowieso aan te raden om hierover contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen werken drones op alkaline batterijen, en die mogen gewoon mee. Soms wordt er gevraagd om de contactpunten van de batterijen af te dekken of ze in een apart zakje te stoppen Houd verder in de gaten of je land van bestemming drones toestaat. Verder is er nog niet een heel strenge, duidelijke regelgeving ontwikkeld. Het is dus verstandig om dit even na te vragen voor vertrek.

Kortom: Tenzij je artikel batterijen bevat, of je het als wapen wil gebruiken, mag het waarschijnlijk gewoon mee. Regelgeving kan echter wel verschillen per land, daarom is het bij twijfel verstandig om je luchtvaartmaatschappij te contacteren. Helaas hebben maatschappijen ook het recht om alle bagage af te wijzen, mochten ze dat nodig vinden. Lees je dus goed in, en vraag het na voor de zekerheid! Bij dure elektronica is het verstandig om een aankoopbewijs mee te nemen, zodat je niet de kans loopt om invoerrechten te moeten betalen.