Tips tegen vliegangst

Zwetende handjes, trillende knietjes en een springerige houding.  Zijn dit herkenbare symptomen wanneer jij een vliegtuig binnenstapt? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk onderdeel van de 35% procent van mensen die last heeft van vliegangst. En omdat wij van WelkeKoffer.nl het liefst zien dat iedereen op reis gaat, zijn hier wat tips om je vlucht iets minder afschuwelijk te maken.

Vliegangst is een zeer veel voorkomende fobie

Het zal je niet verassen dat vliegangst, ook wel aviofobie genoemd, een angststoornis is.  Dat betekent niet dat je gek bent. Integendeel,  bij diegene die het niet hebben zit er misschien een steekje los. Je vliegt immers een paar kilometer boven de grond in een voertuig dat door één man wordt bestuurd.  Wellicht moet ik hier trouwens iets minder nadruk op leggen en nu maar de tips gaan geven.

Tip 1
Je medepassagiers zullen het je waarschijnlijk al duizend keer hebben verteld terwijl jij je zweethanden aan je buurman klampt:  probeer te ontspannen. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan maar wanneer je op je ademhaling let kom je al een heel eind. Rustig in en uit ademen doet een mens veel goed.

Tip 2
Be prepared. Lees jezelf in over de marginale kans dat er echt iets misgaat. Weet wat turbulentie nou precies inhoudt en waartegen een vliegtuig allemaal opkan. Hoe meer je inziet dat het een veilig vervoersmiddel is, hoe minder schrik je hebt tijdens een vlucht.

Tip 3
Leid jezelf af. Neem een kruiswoordpuzzeltje mee,  maak een praatje met je buurman of luister naar wat muziek.

Tip 4
Helpen al deze basistips niet? Dan is het tijd voor wat therapeutische hulp. Nee, je hoeft niet meteen je psychiater te bellen.  Download gewoon de Vliegangst App. Deze applicatie zet je over je angst heen door je therapeutisch te trainen. Als het stressniveau te hoog wordt, kun je op de paniekknop drukken. Een vliegangsttherapeut spreekt je dan toe waardoor het spanningsniveau daalt.
De app is ontwikkeld door stichting VALK. Een organisatie die mensen met aviofobie wilt helpen.