Koffer kopen: twee of vier wielen?

Bij de hedendaagse koffers en trolleys zien we vaak twee designs: een tweewiels en een vierwielige variant (die ook wel eens spinners worden genoemd). Zo heb je bijvoorbeeld de Samsonite Upright tweewiels collectie en de Samsonite Spinners als vierwielige variant.

Elke variant heeft zo zijn voor- en nadelen. Om je te helpen bij je aankoop hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Twee wielen

  • Minder wielen houdt in dat er minder deeltjes zijn die kunnen afbreken! Met name de wieltjes zijn nogal gevoelig en kunnen vrij gauw kapot gaan of vastlopen. In de meeste gevallen kun je ze wel laten repareren, maar dat kost je uiteraard wat meer moeite en geld. Wieltjes zijn daarnaast een van de aspecten die erg gevoelig zijn qua kwaliteit, de regel voor wielen is simpelweg: hoe meer je betaalt voor de koffer, hoe beter de wielen.
  • Beter beschermde wieltjes. Hoewel je er maar twee hebt, zie je in de meeste tweewiels-modellen dat de wieltjes geintegreerd zijn in de koffer en beter worden beschermd. Ze zitten daarnaast minder vaak ‘in de weg’. De vierwiels-modellen hebben vaak wieltjes die uitsteken en vast kunnen gaan zitten.
  • Gemakkelijker in ‘ruig’ terrein. Denk bijvoorbeeld aan die hobbelige keiweggetjes in oud Europese steden als Rome. Een vierwielskoffer zal sneller vast blijven hangen en is wat fragieler dan en wat robuster tweewiels-model.

Vier wielen

  • Kleinere kans om om te vallen. Tweewiels trolleys willen nog wel eens omvallen als ze bijvoorbeeld worden ingecheckt en richting de bagageruimte gaan. Een spinnerkoffer zal gewoon van de band af rollen.
  • Vierwiels koffers zijn minder zwaar om mee te nemen, ze rollen gemakkelijker dus als je niet zo’n fan bent van zware koffers sjouwen, of je last hebt van je rug en/of schouders dan is een vierwielskoffer wellicht de betere keuze. Met name als je veel gepakt hebt (lange reizen!) of je koffer gewoon van wat zwaarder materiaal is gemaakt, wil dit een verschil maken.
  • Beter te manoeuvreren. Tja, als je nog echt een ‘lompe’, grote tweewielskoffer hebt dan heb je misschien wel eens om je eigen as moeten draaien om je koffer een andere kant op mee te krijgen. De wieltjes van een tweewieler draaien vaak namelijk niet mee. Omdat de spinners vier wielen hebben die uit de koffer steken kunnen ze 360 graden draaien en is het een stuk makkelijker ze te draaien.
  • Uiteindelijk blijft het een kwestie van persoonlijke voorkeur. De prijsverschillen tussen een twee- of vierwiels uitvoering zijn daarnaast vrij klein.  Wil je laten weten wat jouw voorkeur is of kunnen we je verder helpen? Laat het ons weten via de comments!