Hoe loopt het af met ongeclaimde bagage?

Nu we midden in ’t hoogseizoen zitten zullen velen al weer eens langs de luchthaven zijn geweest (of gaan er misschien binnenkort heen). Mens en koffer gaan tezamen op reis of komen terug in hun thuisland. Zoals we echter eerder al bespraken raakt de bagage soms nog wel eens kwijt…maar wat gebeurt er dan als die bagage niet op tijd geclaimd wordt?

Naar schatting raakt in Europese luchthavens zo’n 1 op 64 verloren gedurende het proces. Gezien hoeveel passagiers er op één vliegtuig zitten, welke mogelijk meerdere stukken bagage meenemen, zijn dat toch behoorlijk wat verloren koffers.

Het lot van ongeclaimde bagage

Een deel van die verloren bagage wordt echter nooit geclaimd door de eigenaren. Dat kan omdat men niet weet waar de bagage is kwijtgeraakt, omdat men de bagage niet kan ophalen (bijvoorbeeld in een ver land) en/of omdat er geen contactgegevens op de koffers staan. Het gevolg is dat deze ongeclaimde bagage zich opstapelt in het magazijn van de luchthaven. Luchthavens hebben echter een vrij creatieve oplossing voor dit probleem verzonnen. Heb je je bagage niet geclaimd na 3 maanden dan worden ze via veiling verkocht. Een probleemloos en ‘oprechte’ oplossing is het echter niet in ieders perspectief. Het is natuurlijk wel dubieus dat andermans spullen zonder mededeling gewoon worden doorverkocht. Aan de andere kant zijn de lasten wel voor de luchthaven (opslag, het proces en de moeite om de eigenaar te vinden). Het blijft natuurlijk niet altijd voor ieder even eerlijk.

Veilingen in Nederland

In Nederland wordt verloren bagage door Schiphol doorgestuurd naar veilingsbedrijf De Eland te Diemen, waar men periodiek zulke bagage veilingen houdt. De bagage wordt gebundeld en verkocht; de prijs verschilt natuurlijk maar de richtprijs ligt tussen 100-300 euro. De koper koopt echter vrijwel blind, je krijgt niet te zien wat er in de koffers zit!