Huisdieren mee op vakantie

Op vakantie gaan terwijl je huisdieren hebt, vergt soms wat aanpassingen. Waar andere mensen hun huisdier naar een dierenhotel brengen, wil jij misschien wel dat jouw dier graag mee gaat op vakantie. Hier zijn veel regels aan verbonden. Daarbij is het altijd makkelijk om praktische tips te vergaren. Wij hebben uitgezocht waar jij aan moet denken, zodat jij goed voorbereid op vakantie kan gaan!

Het klimaat

Allereerst is het goed om te kijken of het klimaat prettig is voor de dieren. Is het zonnig en warm op de bestemming? Dan is het wellicht wel verstandig om een tentje of parasol te hebben, zodat jouw huisdier het niet te warm krijgt. De ideale temperatuur is per dier en ras verschillend dus informeer je van tevoren goed en bekijk de weersverwachting van het vakantieland.

De accommodatie

Controleer vooraf of het is toegestaan om je huisdier mee te nemen naar het verblijf. Als het kenbaar is gemaakt op de site is het alsnog verstandig om bij je boeking aan te geven dat jij je huisdier meeneemt.

Regels Europa

Mocht je binnen de Europese Unie op vakantie gaan, is het verplicht dat honden en katten een dierenpaspoort hebben. Daarnaast moeten de huisdieren gechipt worden.

Naast een chip en een paspoort is het verplicht dat honden en katten zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës).

Een tatoeage ter identificatie van het huisdier is tegenwoordig niet meer toegestaan, maar als deze vóór 2 juli 2011 is gezet volstaat dit ook. Dit kan wel tot praktische problemen leiden als een tatoeage is vervaagd of niet meer leesbaar is.

Landen binnen Europa hebben soms nog aanvullende eisen. Raadpleeg je dierenarts voor deze informatie over het land dat je gaat bezoeken.

Regels buiten Europa

Buiten de Europese unie is het ook verplicht voor huisdieren om gechipt en ingeënt tegen rabiës te zijn. Ook is het verplicht om een dierenpaspoort te hebben.

Andere landen kunnen aanvullende eisen hebben voor uw huisdier. Deze informatie vind je op nederlandwereldwijd.nl, waarna je kan zoeken op ‘’huisdieren + bestemming’’. Mocht je de informatie niet vinden of mochten er dingen onduidelijk zijn, kan je gewoon contact op nemen met de Nederlandse ambassade van het betreffende land.

Hond mee op vakantie

Rashond

Er zijn landen die bepaalde hondenrassen verbieden. Dit geldt ook voor veel landen binnen Europa. Deze hebben een lijst met hondenrassen die verboden zijn of aanvullende eisen hebben.

Je moet opletten dat deze eisen niet alleen gelden voor het verblijf in het land. Als je bijvoorbeeld met de auto door het land reist gelden deze eisen ook. Zoek daarom ook naar de eisen van de betreffende landen waar je doorheen reist om problemen te voorkomen.

Met de auto op vakantie

Als je met de auto op vakantie gaat is het slim om je huisdier alvast te laten wennen aan ritjes met de auto. Dit is vooral slim als je huisdier het nog niet gewend is om met de auto te reizen. Voor honden is het in sommige landen verplicht om te reizen in een reiskennel. Daarnaast kan een hondengordel ook een oplossing bieden.

Katten houd je het beste in een reiskooi in de auto. Dat is voor de kat het prettigst en het veiligst voor iedereen. Katten ervaren vaak meer stress dan honden in een auto.

Ook voor de reiskooi geldt het dat het verstandig is om het dier er aan te laten wennen. Zet deze bijvoorbeeld een tijdje neer op een plek waar uw huisdier slaapt. Hierdoor raken ze sneller gewend aan de kooi.

Als je lange afstanden moet reizen, is het goed om regelmatig rust te houden. Denk er over om ieder anderhalve uur een kwartiertje met de hond te gaan wandelen en hem even uit te laten. Andere huisdieren vinden deze rust ook heel prettig, maar laat ze voor de zekerheid in de kennel. De auto moet in de winter niet te koud zijn op de plek waar je huisdier zich bevindt en in de zomer niet te warm. Met name ’s zomers brengt de hitte veel risico’s met zich mee. Zorg er voor dat de ramen geblindeerd zijn of dat de zon niet recht op uw huisdier schijnt. Zet daarnaast de airco aan en laat huisdieren nooit achter in een warme auto (ook niet kort).

Met het vliegtuig op vakantie

Voor het vliegen zijn de regels per luchtvaartmaatschappij verschillend. Leeftijd van uw huisdier, grootte en ras hebben allemaal invloed of jouw huisdier mee mag in het vliegtuig. Zoek van tevoren op welke regels er gelden bij jouw luchtvaartmaatschappij.

Kleine huisdieren kunnen vaak in de cabine mee worden vervoerd. Je moet hem dan wel in een reistas of kennel vervoeren. Vaak liggen de kosten hiervan lager dan bij het vervoeren in het bagageruim. Je moet dit van te voren ook aangeven. Let op dat de kennel met het huisdier niet de geldende afmetingen en het gewicht overschrijdt.

Voor huisdieren in het bagageruim liggen de kosten vaak hoger, maar de maximale afmetingen en het gewicht verschillen ten opzichte van het vervoeren van huisdieren in de cabine. De kennel moet voldoen aan de eisen van IATA (International Air Transport Association). Deze kennels zijn te verkrijgen bij dierenspeciaalzaken of op internet.

Aanvullende regels zoals dekens en speeltjes in de kennels hangen af van de maatschappij waar je mee vliegt. Informeer hier van tevoren goed naar om ongemak te voorkomen.

Eten en drinken

Neem altijd zelf voer en water mee tijdens het reizen. Of uw huisdier voor de reis mag eten en drinken hangt af van het vervoersmiddel. Voor vliegen wordt het advies gegeven dat huisdieren 12 uur voor vertrek beter niks meer kunnen eten en 4 uur voor vertrek beter niks kunnen drinken. Meer weten over welk eten je mag meenemen? Klik dan hier.

In de auto kan dit vaak wel en is het verstandig als je regelmatig stopt om uw huisdier wat te laten drinken.

Wij hopen dat jij en je huisdier nu een fijne en vooral veilige vakantie tegemoet kunnen gaan!